Vakfıkebir Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Vakfıkebir Ziraat Odası > Haberler > BORDO BULAMACI HAZIRLANIŞI VE KULLANIMI

BORDO BULAMACI HAZIRLANIŞI VE KULLANIMI

BORDO BULAMACI HAZIRLANIŞI VE KULLANIMI

Kışın gelmesiyle birlikte ağaçların da yaprakları dokülmeye başladı, meyve ağaçlarının önümüzdeki tarım yılına iyi hazırlanması için bu dönemde yapılacak olan bordo bulaması uygulaması çok önemlidir. Bordo Bulamacı çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke…) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.

Bordo bulamacı Göztaşı (Bakır Sülfat )ve sönmüş Kirecin belli oranda su ile karıştırılarak kolayca hazırlanan ve uzun yıllardır meyve ağacların çeşitli hastalıklardan korunması amacıyla kullanılan etkili bir tarım ilacıdır.

Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi, göztaşı ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Ancak hazır bordo bulamacı kullanılması halinde kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekir.

Bordo bulamacının hazırlanması

Bordo bulamacının dozu kullanılacağı zamana göre degişmektedir. Meyve agaçlarına sonbaharda % 2’lik ve ilkbaharda % 1’liktir.

100 litre ve % 1’lik oran için malzemeler şunlardır: 1 (bir) kg. göztaşı, 0.5 (yarım) kg kireç. %1’lik ölçüler örnek alınarak diğer oranlarda da bordo bulamacı hazırlayabilirsiniz.

Öncelikle iki ayrı varile ihtiyaç vardır. Birinci 50 litrelik varilde 1 kg. göztaşı eritilir. İkinci varilde 0.5 (yarım) kg kireç eritilir.

Daha sonra göz taşı eriği kireçli su üzerine yavaşça dökülür ve devamlı olarak bir ağaç sopa ile karıştırılır. Böylece % 1’lik Bordo Bulamacımız hazırlanmış olur.

Bordo bulamacı hazırlanırken ve uygulanırken dikkat edilecek hususlar

Her zaman göz taşı eriği kireçli suyun içine dökülmelidir

Bordo bulamacı hazırlanırken demir ve saç gibi metal kaplar kullanılmamalıdır

İlaçlama tankına boşaltırken mutlaka süzülmelidir

Bakır sülfat suda zor eridigi için 24 saat öncen suya bırakılmalıdır. Şayet suda hemen çözünmesi istenirse toz halinde satın alınmalıdır.

İlacın ömrünü uzatmak ve ağaçlara daha iyi yapışması için, hazırlınırken 100 litreye 200 gr şeker ilave edilir

İlaçlama yapıldıktan sonra 10 saat içinde yağmur yağarsa ilaçlama tekrarlanmalıdır
Başka ilaçlarla karıştırılmamalıdır