Vakfıkebir Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Vakfıkebir Ziraat Odası > Haberler > Örnek fındık bahçeleri oluşturuluyor

Örnek fındık bahçeleri oluşturuluyor

Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürlüğü ve Vakfıkebir Ziraat Odası tarafından ortaklaşa hazırlanan proje ile ilçenin çeşitli mahallelerinde örnek fındık bahçeleri oluşturuluyor.

Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürlüğü ve Vakfıkebir Ziraat Odası tarafından ortaklaşa hazırlanan proje ile ilçenin çeşitli mahallelerinde örnek fındık bahçeleri oluşturuluyor.

Vakfıkebir Ziraat Odasının finanse ettiği proje kapsamında belirlenen fındık bahçelerinin tekniğine uygun olarak bakım, besleme, budama, gübreleme ve ilaçlama işlemleri yapılarak üreticiler uygulamalı olarak bilgilendiriliyor. Proje ile özellikle son yıllarda fındık hasadının önemli bir oranda azalmasına neden olan külleme hastalığı ile de mücadele ediliyor. Oluşturulan örnek fındık bahçelerinin insanların rahatlıkla görebilecekleri yerlerde olmasına özen gösteriliyor. Üç yıl sürecek olan proje sonunda bir rapor hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacak.

Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürü Remziye Kuleyin, Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç örnek fındık bahçelerini ziyaret ettiler. Ziyaretler sonrasında bir açıklama yapan Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, “Fındık bölgemizin temel ekonomik gelirlerinden birisi. Mevcut alanlardan daha fazla verim elde edebilmesi gerekiyor. Bu nedenle fındıktaki zararlılarla mücadele etmek ve fiziksel bakımını yapmak için böyle bir proje gerçekleştirdik. Bu projede emeği gecen Ziraat Odamıza ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. 
Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürü Remziye Kuleyin ise, “Fındığımızı kalite bakımından en üst düzeye çıkarmak için bu projeyi başlattık. Farklı bölgelerde uygulama bahçeleri oluşturarak görsel olarak insanlarımızı etkileyerek bu uygulama bahçelerini genişletmek istiyoruz. Arkadaşlarımıza ve Ziraat Odamıza teşekkür ediyorum. Külleme ile ilgili mücadele başlattık. Bundan sonra gübreleme ve ikinci bir ilaçlama yapılacak” diye konuştu.

Tarım Danışmanı Osman Sağlam ise, “Ülkemizin en önemli ihracat ürünlerinden birisi olan fındıkta son  3-4 yıldır külleme hastalığı oluşmaya başladı. Bakanlığımız gerekli çalışmaları yürütüyor. Bizlerde ilçe tarım müdürlüğü olarak bu mücadeleye veriyoruz. Uygulama bahçelerimizde hem bu hastalıkla mücadele ediyor hem de 3 yıllık program dahilinde fındıklığın genel bakımını yapıyoruz. İlk çare ilaç değildir. Bundan önce kültürel mücadeleyi yapmalıyız. Fındık altındaki yoğunluğu azaltarak hastalık oluşmasının nedenlerini yok etmek istiyoruz. Ancak ilaçlı mücadele ile kültürel mücadeleyi birleştirerek başarılı oluruz” şeklinde konuştu.