Geçtigimiz 20 yılda Yeni
Zelanda, İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Avustralya, Japonya, Güney
Afrika, A.B.D. (Kaliforniya) ve Şili gibi ülkelerde yetiştiriciliği hızla
gelişmiştir. Çin’de doğal gelişme ortamında “yang too” diye adlandırılan bu
meyve 1950’li yıllardan sonra Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından dünya
pazarlarına tanıtılmıştır. Meyvenin bu pazarlarda yer almaya başlaması ile adı
Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından bu ülkenin sembol kuşu olan “KİWİ”
olarak değiştirilmiştir. Bugün bütün dünyada A. deliciosa ve A. chinensis ile
diğer türlere dahil ve meyvesi yenen tüm çeşitler kiwifruit yada kısaca kivi
olarak adlandırılmaktadır. Türkiye de kivi yetiştiriciliği öteki Akdeniz
ülkelerinden 15-20 yıl sonra başlanmıştır Ülkemizde Kivi ile ilgili çalışmalar
ilk olarak 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü
tarafınca başlatılmış olup, adaptasyon çalışmaları sonucunda Karadeniz, Marmara
ve Ege sahil bölgelerinin kivi yetiştiriciliğine uygun olduğu saptanmıştır.
Türkiye’de kivi üretimi daha çok yeni olup, üretime daha çok başarılı
adaptasyon-demonstrasyon çalışmalarının olduğu yerlerde başlanılmıştır. Bu
çerçevede ticari kivi bahçeleri daha çok Kuzey Marmara
(Yalova,Bursa,Adapazarı,Çanakkale) Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon, Giresun,Ordu)
ve Batı Karadeniz (Zonguldak) yörelerde yer almaktadır. Ayrıca Ege ve Akdeniz
Bölgelerinde de az da olsa ticari bahçeler vardır.